Banestien er én af de tre BigBlue-stier, og er et stiforløb på det gamle jernbanetracé, som forbinder midtbyen med havnen.
En attraktiv forbindelse Etablering af Banestien er et greb, der i høj grad udnytter Skives potentialer. Placeringen af det gamle nedlagte jernbanetracé udnyttes med Banestien til både at skabe en attraktiv stiforbindelse gennem byen tæt på åen, og til at forbinde midtbyen med havnen. En stor del af jernbanetracéet blev nedlagt i forbindelse med at Skive Station i 1962 flyttede fra Viborgvej til Søndergade.
Stiforløbets design Langs Banestien er der lagt plader ned, hvorpå man kan læse om, hvordan banen blev brugt da den var i drift. Flere steder langs Banestien er der etableret siddelommer med bænke, hvor man kan tage sig et hvil og nyde omgivelserne.
Jernbanebroen og dens farver Banestien forløber hen over Jernbanebroen, der som en del af projektet måtte igennem en større renovering. Oprindeligt var Jernbanebroen malet grøn, men inden renoveringen stod den i alle regnbuens farver, som følge af en kunstners spontan idé om mere liv og farver på broen. Ved renoveringen blev broen på ny malet grøn, men når mørket falder på kommer regnbuens farver atter frem, blot i form af en lysinstallation.
Udførelse Etableringen af Banestien er sket i etaper og har flere steder indgået som en del af andre delprojekter. Den første etape fra Østerbro til Jernbanebroen stod færdig i januar 2020, og strækningen fra Jernbanebroen til Skive Stadion stod færdigt i maj 2020. Når den kunstneriske strækning til Skive havn er færdig omkring marts 2023 vil Banestien være ca. 1,4 km lang.
Der arbejdes på at kunne udvide Banestien i den sydøstlige retning, så den kommer til at forløbe parallelt med Viborgvej, så der skabes en forbindelse til hhv. træbroen over Skive Fjord og til den kommende bro over Jernbanen hen til Glattrup mose og stiprojektet Glattrup Sti.
Etablering af Banestien blev for alvor skudt i gang i august 2018, da Spar Vest Fonden bidrog med 10 mio. kr. til realisering af Banestien.